Bewoners toen en nu

Bewoners toen en nu

Na de afbraak van het oude huis De Bannink – aan de noordzijde van de Holterweg – liet Rudolph Antonie Peter Sandberg (die daarvoor op Klein Essenburg te Hierden woonde, zie foto) een nieuw landhuis bouwen. Zijn plan was om drie vrijwel gelijke buitenhuizen te bouwen, voor elk van zijn dochters. Zo werden het Huis Leuvenum en Huize De Bannink gerealiseerd. Voor het derde huis ontbraken echter de middelen.

De familie Sandberg gebruikte het huis aanvankelijk als zomerhuis. Het huisreglement stamt uit de periode, waarin tal van gasten op De Bannink verbleven. Na de mobilisatietijd heeft het huis enige tijd gediend als opvang voor gescheiden heren in betere doen. Ook logeerde er langere tijd een slachtoffer uit een Jappenkamp met zijn gezin.

Van de dochters, die zich als freules lieten aanspreken, is er uiteindelijk één op Huize De Bannink gaan wonen. Haar beide zusters trokken in Huis Leuvenum, terwijl De Essenburg werd verkocht. Huis Leuvenum wordt nu nog door  de laatst levende van deze freules bewoond. Op Huize De Bannink werden traditiegetrouw ieder jaar rond de Kerst alle kinderen van de omringende pachtboerderijen uitgenodigd om er kleine presentjes en warme chocolademelk te ontvangen. Geleidelijk trok de hoofdbewoonster zich terug en gebruikte in haar laatste jaren, samen met haar gezelschapsdame, nog slechts enkele vertrekken van het huis, dat inclusief de zolderverdieping een twintigtal kamers telt. In 1991 overleed freule Sandberg van Huize De Bannink. De familie bracht daarop het landgoed onder in een familiestichting die ook nu nog eigenaar is.

Weinig later, in 1992, werd het huis verhuurd aan de familie Jongman-Tegel met hun kinderen. Geleidelijk werden door hen het verwaarloosde interieur en de tuin gerestaureerd. Mevrouw Annelies Tegel en haar kinderen bleven er wonen na het overlijden van haar echtgenoot in 2008.

Het huis De Bannink wordt ook nu nog bewoond door mevrouw Annelies Tegel, met dochter Lucia, partner Eddy Scheffer en hun twee Berner Senners. Deze familie stelt het huis, nu het weer in goede staat is teruggebracht,  beschikbaar voor passende gelegenheden ( zie: Mogelijkheden) of bezichtiging op aanvraag.

Ook is in het huis sinds eind 2010 het kantoor gevestigd van het bedrijf van de familie: TFC, dat actief is op het vlak van Human Resources Development, o.a met opleidingen te Amsterdam van HR-professionals alsmede met de verzorging van films, testen en oefeningen voor trainers en coaches in de Benelux.

De Bannink in ‘Man bijt Hond’, 1 februari 2013:

Het huisreglement, vermoedelijk uit de vooroorlogse periode; klik het aan om te kunnen lezen op groter formaat.

Het huis Essenburg te Hierden, te zien op een tegeltableau in de eetzaal van Huize De Bannink